luni, 6 iulie 2009

Speţa 2 – Drept civil

X, minor în vârstă de 12 ani, are în patrimoniu, în urma decesului părinţilor săi, o casă, un autoturism şi o serie de alte bunuri mobile de valoare mai mică (participaţii la mai multe societăţi comerciale). Y, bunicul lui X, numit tutore al acestuia, vinde autoturismul rămas (participaţiile la o societate) lui X către un terţ, apreciind că bunul nu este folositor minorului, pentru a efectua îmbunătăţiri şi reparaţii la imobilul proprietatea lui X. Două luni mai târziu, autoritatea tutelară solicită anularea contractului pe motiv că a fost un act de dispoziţie care nu a fost încuviinţat. În apărare, Y susţine că, în realitate, este vorba despre un act de administrare. Analizaţi situaţia juridică.

Soluţie:

Reprezentantul legal poate să încheie singur acte de administrare a patrimoniului incapabilului, acte care se caracterizează prin faptul că, deşi implică înstrăinarea unor bunuri şi, ca urmare, sunt prin natura lor acte de dispoziţie, beneficiază de regimul actelor de administrare datorită rezultatului lor. Automobilul lui X se încadrează în categoria bunurilor supuse pieirii sau stricăciunii, dat fiind faptul că ar trebuie să stea nefolosit timp de 6 ani, până când minorul ar putea avea dreptul să-l folosească pe şoselele publice. Aşadar, Y are dreptate atunci când spune că este un bun nefolositor pentru minor. Scopul vânzării (efectuarea de îmbunătăţiri şi reparaţii la imobilul proprietatea lui X) face să nu fie necesară încuviinţarea prealabilă a autorităţii tutelare.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO