luni, 6 iulie 2009

Speţa 1 - Drept civil

A, un minor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, încheie un contract de închiriere cu B, pe o perioadă de patru ani, având ca obiect un apartament situat în Cluj-Napoca, proprietatea sa. La două luni de la încheierea contractului, X, reprezentantul legal al minorului, solicită anularea actului, deoarece a fost încheiat fără încuviinţarea sa. B se opune admiterii acţiunii, arătând că actul nu este lezionar pentru minor. Analizaţi situaţia juridică.

Soluţie:

Actul închirierii unui bun face parte din categoria acelor acte pe care minorul cu capacitate restrânsă le poate încheia singur fără să fie nevoie de încuviinţarea prealabilă a ocrotitorului sau reprezentantului său, în măsura în care nu sunt lezionare, adică nu produc minorului o pagubă datorită disproporţiei vădite dintre prestaţia proprie şi prestaţia celeilalte părţi.

Aşadar, X nu poate solicita anularea actului pe motivul că a fost încheiat fără încuviinţarea sa. El poate eventual să-l contrazică pe B, atunci când acesta arată că actul nu este lezionar pentru minor, dacă circumstanţele îi permit.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO