marți, 2 februarie 2010

Drept penal, speţa 6

Inculpatul X care bănuia că soţia sa Y îi este infidelă, a stropit-o pe aceasta cu petrol lampant, apoi i-a dat foc. Imediat, realizând ce a făcut şi cuprins de remuşcări, X a stins focul cu o pătură, salvându-şi consoarta, care, totuşi, a suferit arsuri de gradul II pe 35% din suprafaţa corpului. Deşi Y se simţea mai bine, X a ales să o ducă cu maşina la spital pentru a-i fi tratate arsurile. Pe drum se produce, însă, din vina lui X un accident de circulaţie soldat cu moartea lui Y. Prima instanţă l-a condamnat pe X pentru omor calificat săvârşit cu intenţie indirectă. Comentaţi soluţia instanţei.

Soluţie propusă:

Soluţia primei instanţe este eronată. Atunci când inculpatul şi-a stropit soţia cu petrol lampant şi i-a dat foc, urmată apoi de întrerupere, se reţine infracţiunea de tentativă de omor, în concurs cu infracţiunea de vătămare corporală. Când o ia şi o duce la spital, ne află în prezenţa unei cauze de nepedepsire – împiedicarea producerii rezultatului. Accidentul de circulaţie are ca efect uciderea din culpă a lui Y.

1 Comentário:

CVoicu spunea...

Solutia instantei este eronata deoarece accitentul, neavand mai multe informatii asupra lui, se prezuma ca este realizat din culpa. Trebuie pedepsita si tentativa de omor pentru ca nu ne aflam in prezenta unei cauze de nepedepsire, impiedicarea rezultatului fiind posibila numai la infractiunile materiale, iar noi ne aflam in fata unei tentative de pericol/formala(in cazul acesteia starea de pericol se produce odata cu savarsirea infractiunii).

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO