marți, 2 februarie 2010

Drept penal, speţa 5

În fapt s-a reţinut că în urma unui conflict cu Y, X a luat hotărârea de a-l ucide. În acest scop, X şi-a procurat o armă şi l-a aşteptat pe Y într-o seară, în apropierea casei acestuia. La un moment dat, în locul respectiv au apărut 2 persoane, Z şi T, prima dintre ele fiind confundată de către X cu Y. Astfel, X a tras un foc de armă asupra lui Z, crezând că e Y, dar l-a nimerit pe T, care a decedat pe loc. Cum trebuie încadrată acţiunea lui X?

Soluţie propusă:

X se face vinovat de două infracţiuni : tentativă de ucidere (împotriva lui Y) şi ucidere din culpă (căreia îi cade victimă T). Atunci când a făcut o confuzie între Z şi Y, X s-a aflat în eroarea de fapt (error in persona). Fireşte, această eroare este irelevantă, întrucât legea protejează obiectele juridice de aceeaşi natură. În momentul în care X îl vizează pe Z, dar l-a nimerit pe T, se produce eroarea desemnată sub numele de aberratio ictus. Se va reţine concursul de infracţiuni.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO