marți, 2 februarie 2010

Drept penal, speţa 4

Inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 79 din OUG nr. 195/2002, constând în conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care are în sânge o concentraţie de alcool peste limita legală. Astfel, s-a reţinut că, în seara zilei de 22 iulie 2004, inculpatul AM, aflat la o cabană izolată la munte, după ce consumase băuturi alcoolice cu GN a condus autoturismul proprietate personală pentru a-l duce pe la spital, care suferise un atac de cord. În faţa instanţei inculpatul a solicitat să i se aplice prevederile art. 181 C. pen., referitor la faptele care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni. În susţinerea cererii sale, inculpatul a arătat că nici o altă persoană din grup, cu excepţia lui AM şi GN nu aveau permis de conducere, iar spitalul din localitatea cea mai apropiată nu putea fi contactat telefonic, reţelele de telefonie mobilă nefuncţionând în acea zonă. Ce trebuia să decidă instanţa?

Soluţie propusă:

Împrejurările în care inculpatul se urcă la volan cu o concentraţie de alcool în sânge peste limita legală constituie cauza justificativă a stării de necesitate. Inculpatul va fi exonerat de responsabilitatea penală, fapta nefiind infracţiune.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO