luni, 12 decembrie 2011

Drept procesual civil - speta 1

Competenta teritoriala. Evacuare

M.P. a chemat in judecata S.C. "Fulgerul" cu sediul in Bucuresti sector 2, pt a se dispune evacuarea din imobilul proprietatea reclamantului situat in Ploiesti.

Judecatoria Ploiesti, prin sentinta civila, si-a declinat competenta in favoarea Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti, motivand ca, potrivit art 7 cod procedura civila, cererea de chemare in judecata se face la instanta sediului paratului, competenta pt a judeca cererea fiind instanta in circumscrptia careia se afla sediul paratului.

La randul sau, Judecatoria sectorului 2 Bucuresti, prin sentinta civila, si-a declinat competenta in favoarea Judecatoriei Ploiesti cu motivarea ca cererile ce izvorasc dintr-un raport de locatiune a unui nemiscator sunt, in conformitate cu art 10 pct 2 cod proced civila, de competenta locului unde se afla nemiscatorul.

In speta instanta competenta cu solutionarea cererii este Judecatoria sector 2 Bucuresti deoarece o data facuta declinarea este irevocabila (legea 202/2010), iar instanta careia ii revine cazul in urma declinarii trebuie sa judece in continuare daca una dintre parti nu invoca exceptia de necompetenta (instanta din oficiu nu poate invoca exceptia de necompetenta teritoriala).Indiferent daca declinare ar fi fost gresita, a doua instanta nu poate declina la randul ei ci ramane sa judece.

Sursa speta: Drept Procesual Civil - Culegere de spete si acte din practica judiciara.

Rezolvarea este a mea si poate fi corectata daca, argumentat, aveti o alta parere.

Sper sa va foloseasca!

1 Comentário:

Constantin Stoica spunea...

Opinia mea este ca solutia expusa de tine este relativ eronata.Astfel ca, in speta lipsa unei clauze atributive de competenta in contract (valabila doar pe competenta alternativa) este evident ca iscat aparitia unui conflict negativ de competenta, iar in atare situatie, instanta in fata careia se naste conflictul de competenta este obligata sa sesizeze instanta ierarhic superioara comuna potrivit regulilor procesual civile, care va stabili care este instanta competenta sa solutioneze cauza, printr-o hotarare supusa recursului in 5 zile, cu exceptia iccj a carei hotarare este irevocabila. Referitor la exceptia de necompetenta aceasta poate fi invocata de instanta din oficiu daca necompetenta teritoriala este exclusiva fiind de ordine publica, la prima zi de infatisare(desi motivele de ordine publica pot fi invocate in principiu in orice stare a pricinii). Daca exista lucruri pe care sa le fi omis, astept argumente contrare.

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO