luni, 7 noiembrie 2011

Întrebări şi răspunsuri medicină legală (X)

01. Clasificaţi leziunile meningo-cerebrale

Răspuns:

a) leziuni specifice;
b) leziuni nespecifice;
c) leziuni finale.

02. De câte feluri sunt leziunile meningo-cerebrale specifice ?

Răspuns:

a) contuzia cerebrală;
b) dilacerarea cerebrală.

03. De câte feluri sunt leziunile meningo-cerebrale nespecifice?

Răspuns:

a) revărsatele sanguine intracraniene post-traumatice;
b) edemul cerebral post-traumatic ;
c) vasotromboza şi infarctizarea post-traumatice.

04. De câte feluri sunt revărsatele sanguine intracraniene post-traumatice ?

Răspuns:

a) hematomul extradural ;
b) hematomul subdural ;
c) hemoragia subarahnoidiană ;
d) hemoragia intracerebrală ;
e) hemoragia intraventriculară.

05. De câte feluri sunt leziunile finale ?

Răspuns :

a) cicatricea meningo-cerebrală ;
b) scleroza atrofică a substanţei albe.

06. Ce este contuzia cerebrală?

Răspuns:
Este o leziune de tip hemoragic, specifică posttraumatică. Poate fi localizată (cortico-subcortical) şi difuză. Uneori cele două forme se pot asocia.

07. Ce este contuzia cortico-subcorticală?

Răspuns:
Se localizează la nivelul crestei circumvoluţiilor cerebrale interesând una sau mai multe circumvoluţii. Afectează substanţa cenuşie corticală şi substanţa albă subjacentă. Macroscopic contuzia cortico-subcorticală are pe secţiune formă
triunghiulară, cu baza la suprafaţa creierului şi vârful spre profunzime. Este formată din mici hemoragii circumscrise cu tendinţă la confluare şi cu distrugerea secundară a ţesutului nervos.

08. Ce este contuzia cerebrală difuză?

Răspuns:
Este constituită din hemoragii punctiforme, răspândite difuz în substanţa cenuşie şi substanţa albă, predominant în jurul nucleilor centrali şi în zonele periventriculare.

09. Ce este dilacerarea cerebrală?

Răspuns:
Este o leziune gravă, cu mortalitate ridicată, caracterizată prin distrugerea ţesutului nervos.

10. Care este mecanismul de producere al dilacerării cerebrale?

Răspuns:
Poate fi direct şi secundar. Dilacerarea directă se produce prin lezarea directă a creierului de către agentul traumatic (proiectile, instrumente despicătoare, înţepătoare-tăietoare, etc.) sau de eschile osoase înfundate intracranian (în caz de fracturi cominutive denivelate). Dilacerarea secundară se produce prin confluarea unor zone de contuzie cerebrală.

11. Cum se prezintă macroscopic dilacerarea cerebrală?

Răspuns:
Leziunea este formată dintr-un amestec de creier devitalizat şi cheaguri de sânge. Frecvent în jur apar focare satelite de contuzie cerebrală.

12. Ce este hematomul extradural ?

Răspuns :
Este practic o leziune exclusiv post-traumatică. Este o acumulare de sânge între planul osos şi dura mater. De cele mai multe ori este însoţit de fracturi craniene, de obicei liniare. Se formează în circa 3 ore după traumatism şi dacă nu se evacuează în timp util poate duce la moarte.

13. Care este evoluţia clinică a hematomului extradural ?

Răspuns :

- momentul traumatismului cu pierderea cunoştiinţei de durată variabilă şi fenomene neurologice trecătoare sau persistente;
- un interval liber, care în mod obişnuit durează 24-48 ore sau rareori mai mult;
- agravarea, cu instalarea unui sindrom de hipertensiune intracraniană, tulburări de cunoştinţă (somnolenţă, obnubilare, comă), tulburări vegetative, semne neurologice în funcţie de localizare.

14. Care este tratamentul hematomului extradural ?

Răspuns :
Constă în evacuarea chirurgicală de urgenţă, această leziune constituind o mare urgenţă neurochirurgicală. În lipsa tratamentului hematomul extradural duce la moarte prin fenomene de compresiune cerebrală.

15. Ce este hematomul subdural ?

Răspuns :
Este un revărsat sanguin între dura mater şi arahnoidă. Sub aspect etiologic în general poate fi considerat de origine traumatică. Se localizează cel mai frecvent pe convexitate putându-se extinde uneori şi la baza creierului. Simptomatologia şi tratamentul se aseamănă cu cele de la hematomul extradural.

16. Ce este hemoragia subarahnoidiană ?

Răspuns :
Este un revărsat sanguin în spaţiul subarahnoidian. Din punct de vedere etiologic poate fi traumatică şi netraumatică (patologică).

17. Ce este hemoragia subarahnoidiană traumatică ?

Răspuns :
Se produce prin lovire cu sau de corpuri dure cu suprafaţă mare. Hemoragia subarahnoidiană traumatică se localizează pe convexitate.

18. Ce este hemoragia subarahnoidiană netraumatică?

Răspuns:
Se localizează de obicei la baza creierului. Cauzele cele mai frecvente sunt ruptura spontană a unui anevrism cerebral sau sângerarea unei tumori cerebrale bogat vascularizată.

19. Ce este hematomul cerebral (hemoragia intracerebrală)?

Răspuns:
Este un revărsat sanguin relativ bine delimitat, situat în parenchimul cerebral. Sub aspect etiologic poate fi traumatică şi netraumatică (patologică).

20. Cum se prezintă hematomul cerebral traumatic?

Răspuns:
Este de obicei secundar, producându-se prin confluarea unor zone de contuzie cerebrală. Mai rar poate fi primar fiind consecinţa rupturii unui vas intracerebral.

21. Cum se prezintă hematomul cerebral netraumatic?

Răspuns:
Se localizează de obicei profund, mai frecvent în capsula internă şi nucleii bazali. Deseori se deschide în sistemul ventricular. Cauzele cele mai frecvente sunt hipertensiunea arterială severă, ateroscleroza şi anevrismele cerebrale.

22. În ce constă tabloul clinic al hematomului cerebral?

Răspuns:
Variază în funcţie de localizare şi de mărimea hematomului. Se caracterizează prin apariţia semnelor de hipertensiune intracraniană şi a semnelor neurologice de focar cu evoluţie rapidă spre comă. În general hematomul intracerebral este o leziune gravă cu letalitate foarte crescută. În caz de supravieţuire rămân importante sechele neurologice.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO