miercuri, 11 mai 2011

Întrebări şi răspunsuri drept comercial I (32)

01. Enumeraţi metodele publicitare inoportune

Răspuns:

a) racolajul;
b) expedierea unor mărfuri necomandate;
c) reclama cu ajutorul unor obiecte având valoare comercială;
d) recrutarea progresivă a clientelei;
e) vânzările legate.

02. Ce este racolajul?

Răspuns:
O publicitate care utilizează metode brutale şi inoportune pentru atragerea clientelei, ca de exemplu: acostarea trecătorilor pentru a-i determina să intre în magazin, telefonul sau vizita la domiciliu pentru a-i atrage. Racolajul este licit atât timp cât nu inoportunează clientela peste limitele permise.

03. Ce este expedierea unor mărfuri necomandate?

Răspuns:
O practică care se mai numeşte şi expediere forţată. O asemenea practică este inoportună şi de natură să-i determine pe clienţi să cumpere o marfă pe care nu au dorit-o.

04. Ce este reclama cu ajutorul unor obiecte având valoare comercială?

Răspuns:
Este un mod de a exploata pasiunea pentru jocuri de noroc prin loterii şi concursuri. Asemenea metode sunt, în general, acceptate dacă nu sunt contra bunelor moravuri dar dacă participarea la un atare joc îl obligă pe consumator să cumpere o anumită marfă, există o constrângere psihologică şi actul este neloial. Dacă reclama se face prin remiterea de obiecte, cataloage, eşantioane, participări la tombolă, în mod gratuit, nu suntem în prezenţa unei practici ilicite decât dacă ameninţă serios concurenţa.

05. Ce este recrutarea progresivă a clientelei?

Răspuns:
O formă de publicitate inoportună: comerciantul oferă cumpărătorului unei mărfi posibilitatea de a-i plăti preţul, în tot sau în parte, prin atragerea de clienţi noi care vor cumpăra marfă în aceleaşi condiţii. Este sistemul denumit „boule de neige" care asigură o vânzare în progresie geometrică.

06. Ce sunt vânzările legate?

Răspuns:
Constau în oferirea mai multor produse pentru un preţ global. Preţul unui produs poate fi indicat separat sau se indică un preţ global pentru mai multe produse. Uneori, cumpărarea întregului lot de produse este obligatorie. Adesea, în cazul vânzărilor legale, lotul este format din produse şi accesorii ale acestora.

07. Enumeraţi metodele publicitare şocante

Răspuns:

a) publicitatea clandestină;
b) publicitatea indirectă;
c) publicitatea camuflată;
d) publicitatea sentimentală.

08. Ce este publicitatea clandestină?

Răspuns:
Constă în apariţia în filme sau în emisiunile publicitare a unui anunţ publicitar atât de scurt încât nu este perceput decât de subconştient. Procedeul este numit şi publicitate,,flou", inconştientă şi este considerat neloial pentru că suprimă libertatea de decizie a clientului.

09. Ce este publicitatea indirectă?

Răspuns:
Este un procedeu frecvent care constă în întreruperea bruscă a unei emisiuni pentru a face loc unei reclame.

10. Ce este publicitatea camuflată?

Răspuns:
Este o metodă al cărei caracter publicitar nu poate fi sesizat de public (reclamă inserată în film fără ca publicul să-şi dea seama că este publicitate). Deşi în principiu este licită, în practică este de multe ori înşelătoare.

11. Ce este publicitatea sentimentală?

Răspuns:
Un procedeu care face apel la sentimentele publicului, adesea la sentimentele religioase sau la convingerile politice sau morale, fără legătură cu oferta concretă dar pentru exploatare în scop de concurenţă (de exemplu, produs executat de invalizi). Din această categorie face parte şi publicitatea care exploatează panica pentru a crea o psihoză de cumpărare.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO