duminică, 29 mai 2011

Grila 13 drept succesoral

Nedemnitatea succesorală:
a) produce efecte atât în privinţa autorului faptei cât şi a descendenţilor săi;
b) influenţează eficacitatea liberalităţilor prin acte între vii sau pentru cauză de moarte făcute în favoarea nedemnului de către cel care lasă moştenirea;
c) operează şi produce efecte de drept, instanţa doar constatând nedemnitatea.

Soluţii:

a) – nu se reţine (nedemnitatea fiind o pedeapsă civilă are, în principiu, un caracter strict personal, afectându-l doar pe cel vinovat de săvârşirea faptelor de nedemnitate);
b) – nu se reţine (nedemnitatea are ca efect principal excluderea nedemnului de la dreptul de a moşteni pe defunct, însă este vorba doar de moştenirea legală, nu şi de dreptul de moştenire testamentară sau contractuală, care fiind liberalităţi, nu pot fi desfiinţate decât pentru ingratitudine)
c) – se reţine (instanţa nu pronunţă sau aplică nedemnitatea, ci doar constată survenirea acesteia, neavând nici o putere de apreciere).

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO