miercuri, 8 septembrie 2010

Întrebări drept fiscal (XVIII)

01. Ce sunt monopolurile fiscale?

Răspuns:
Impozite directe pe care statul le poate institui – în temeiul prerogativelor care îi sunt conferite de suveranitatea statală – asupra producţiei şi/sau distribuţiei unor bunuri realizate sau desfăcute sub un control strict.

02. Ce este regimul de exclusivitate?

Răspuns:
Numit şi monopolul de stat, nu presupune neapărat ca bunurile vizate de impozit să fie produse în întreprinderile statului, dar pretinde ca statulsă exercite un control riguros asupra circuitului economic al respectivelor bunuri.

03. Clasificaţi monopolurile fiscale în funcţie de sfera lor de cuprindere.

Răspuns:

a) monopoluri fiscale totale;
b) monopoluri fiscale parţiale.

04. Ce este licenţa?

Răspuns:
Autorizarea acordată de stat pentru o perioadă determinată de timp, în baza căreia beneficiarii (persoane fizice şi/sau juridice) pot să producă, să prelucreze şi să comercializeze bunuri din categoria celor care constituie monopol de stat, iar nivelul tarifului de licenţă – care reprezintă monopolul fiscal – se stabileşte de Guvern anual pentru fiecare categorie de produse.

05. Care sunt impozitele indirecte din ţara noastră cu trăsăturile caracteristice monopolurilor fiscale? Exemplificaţi.

Răspuns:
Dintre impozitele indirecte reglementate în ţara noastră prin legislaţia fiscală în vigoare, unele întrunesc perfect trăsăturile caracteristice ale monopolurilor fiscale. Este vorba despre:
a) taxele vamale;
b) unele accize.

06. Ce este o taxă cu efect echivalent?

Răspuns:
Orice sarcină pecuniară, alta decât o taxă vamală propriu-zisă, care se aplică mărfurilor care circulă în interiorul Comunităţii, pe motivul că ele trec o frontieră, dacă nu este admisă prin dispoziţii specifice ale tratatului.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO