sâmbătă, 18 decembrie 2010

Alte întrebări drept penal, partea generală I (33)

01. Definiţi cazul fortuit

Răspuns:
Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală al cărei rezultat este consecinţa unei împrejurări ce nu putea fi prevăzută. Pentru a fi în prezenţa cazului fortuit este necesară o împrejurare exterioară care se suprapune peste acţiunea desfăşurată de către autor, ducând la producerea altui rezultat, care nu putea fi prevăzut.

02. Cum trebuie să fie cazul fortuit?

Răspuns:
Intervenţia împrejurării exterioare şi rezultatul acesteia trebuie să fie imprevizibile. Doctrina actuală consideră că împrejurarea trebuie să fie generală şi obiectivă, ţinând seama de limitele generale ale posibilităţii de prevedere.

03. Care sunt efectele cazului fortuit?

Răspuns:
Înlătură atât existenţa culpei ca element constitutiv al infracţiunii, cât şi existenţa vinovăţiei ca trăsătură generală a acesteia.

04. Ce este pericolul social generic (abstract)?

Răspuns:
Este pericolul pe care îl prezintă in abstracto o anumită infracţiune (furt, omor, viol) şi este apreciat de către legiuitor în momentul redactării normei penale.

05. Ce este periculul social concret?

Răspuns:
Este pericoluul pe care îl prezintă o anumită infracţiune concretă, comisă de o persoană determinată. Dacă pericolul social abstract îşi găsea reflectare în pedeapsa legală, prevăzută de norma de incriminare, pericolul social concret este valorificat de instanţa de judecată şi îşi găsea expresia în pedeapsa concretă aplicată infractorului.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO