miercuri, 8 decembrie 2010

Întrebări drept penal, partea specială (XXIV)

01. Definiţi infracţiunea de ultraj

Răspuns:
Art. 239 C pen incriminează ameninţarea săvârşită în mod nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii.

02. Ultrajul poate fi comis prin insultă sau calomnie?

Răspuns:
Nu. OUG nr. 58/2002 aprobată cu modificări de Legea nr. 160 /2005 a abrogat ultrajul comis prin insultă sau calomnie.

03. Ce fel de infracţiune este ultrajul?

Răspuns:
Infracţiunea este una complexă care absoarbe infracţiunile care incriminează actul ultragiant (ameninţare, loviri, vătămare corporală, vătămare corporală gravă).

04. Cu ce fel de vinovăţie se comite infracţiunea de ultraj?

Răspuns:
Intenţie directă sau eventuală.

05. În ce constă modalitatea numită ultraj cu violenţă?

Răspuns:
Art. 239 alin 2 C. pen. incriminează lovirea sau orice act de violenţă, precum şi vătămare corporală săvârşită împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii.

06. Care este calificarea juridică în cazul în care subiectul special ocrotit de infracţiunea de ultraj, care suferă concomitent şi lovituri cauzatoare de moarte?

Răspuns:
Concurs între ultraj cu violenţă şi lovituri cauzatoare de moarte.

07. Care este calificarea juridică dacă funcţionarul public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat este omorât în timpul serviciului sau în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu?

Răspuns:
Omorul calificat, prevăzut de art. 175 lit. f C pen., comis în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ale victimei, sau omorul deosebit de grav prevăzut de art 176 lit. f C pen, absoarbe infracţiunea de ultraj.

Dacă omorul, deşi comis asupra unui funcţionar, nu este unul calificat pe temeiul literei f a art. 175, atunci se va putea reţine un concurs între omor şi ultraj.

08. Care este relaţia dintre prima modalitate a infracţiunii de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti şi infracţiunea de ultraj?

Răspuns:
Absorbţie a infracţiunii de ultraj comisă asupra organului de executare, deoarece există un concurs de calificări.

09. În ce constă forma agravată a infracţiunii de ultraj?

Răspuns:
Art 239 în alin 3 prevede o formă agravată comună şi anume atunci când fie ultrajul simplu fie ultrajul cu violenţă sunt comise împotriva unui magistrat, poliţist, jandarm sau alt militar.

10. Definiţi infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale

Răspuns:
Art. 240 incriminează folosirea fără drept a unei calităţi oficiale, însoţită sau
urmată de îndeplinirea vreunui act legat de această calitate.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO