miercuri, 19 ianuarie 2011

Contracte speciale, speţa 7

În data de 01.01.2004 Adrian Porumboiu încheie cu George Becali un contract în formă autentică prin care Porumboiu se obligă să îi vândă lui nea Gigi apartamentul său din Bucureşti de pe strada Eroilor contra unui preţ de 100.000 de Euro, dacă acesta se va decide să cumpere în următoarele 90 de zile. În schimbul imobilizării apartamentului pe această perioadă Becali îi remite în acel moment suma de 5000 de euro. În 01.03.2004, George Becali, în timpul derby-ului Steaua-Dinamo, bucuros că echipa sa conducea cu 2-0, îl anunţă telefonic pe Adrian Porumboiu că acceptă şi remite lui MM Stoica o valiză cu 100.000 de Euro mandatându-l să facă plata către vânzător.

Cristi Borcea, care era de faţă când Becali a acceptat oferta, supărat, după meci, îl contactează pe Porumboiu informându-l că plateşte oricât pentru acel apartament. În data de 03.03.2004, Adrian Porumboiu încheie cu Cristi Borcea un contract de vânzare-cumpărare în formă autentică având ca obiect acelaşi apartament contra unui preţ de 120.000 de euro.

George Becali încearcă să îşi înscrie dreptul în CF în data de 21.03.2004, dar îi este respinsă cererea pe motiv că actul în baza căruia doreşte să se înscrie este o simplă promisiune unilaterală de vânzare-cumpărare, promisiunea fiind însă notată pentru opozabilitate.

A doua zi, Cristi Borcea îşi înscrie dreptul în CF, şi îi trimite lui Gigi un MMS cu refrenul piesei “Ce bine-mi pare ca ai luat ţeapă” al trupei Ca$$a Locco.

Exasperat, în data de 24.03.2004 George Becali se prezintă la dumneavoastră şi vă solicită o consultaţie juridică, dorind să ştie pe ce temei îi poate chema pe Adrian Porumboiu şi Cristi Borcea în instanţă, specificând că dacă este posibil doreşte să dobândească acel apartament – sau măcar să nu rămână la Borcea – şi acesta din urmă să îi plătească daune pentru că a aruncat pe geam, din Maybach, I-Phone-ul sau când a văzut mesajul şi de două zile tremură de nervi.

Soluţie propusă:

Între Adrian Porumboiu (promitent) şi George Becali (beneficiar) a intervenit o promisiune unilaterală. Înainte de expirarea termenului beneficiarul se hotărăşte să ridice opţiunea, însă promitentul înstrăinează bunul promis lui Cristi Borcea înainte ca ridicarea promisiunii să ia forma solemnă impusă de lege pentru vânzarea bunurilor imobile. Cel din urmă este în raport cu părţile un terţ de rea-credinţă, întrucât avea cunoştinţă de promisiune la data când a încheiat contractul translativ de proprietate cu promitentul.

Dacă George Becali (beneficiar) doreşte să obţină apartamentul promis, poate să introducă acţiunea pauliană (art. 975 C.civ.) prin care instanţa de judecată să declare inopozabil faţă de reclamant contractul încheiat între Adrian Porumboiu (promitent) şi Cristi Borcea (terţ de rea-credinţă).

Dacă George Becali renunţă la apartament, atunci poate cere rezoluţiunea promisiunii unilaterale şi-l poate obliga pe Adrian Porumboiu la plata daunelor-interese.

Paralel, George Becali poate introduce o acţiune în despăgubiri împotriva lui Cristi Borcea în temeiul art. 998 C.civ. (“Orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara”).

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO