joi, 20 ianuarie 2011

Grilă comentată 03, drept civil

Posesorul va obţine respingerea acţiunii în revendicarea bunului furat de la proprietar ori de câte ori:

A. a fost de bună credinţă la momentul intrării în posesie, dacă a cumpărat bunul într-un târg;

B. au trecut mai mult de 3 ani de la data furtului;

C. s-a încrezut, la data intrării în posesie, în aparenţa de proprietar a celui care i-a vândut şi predat bunul cu mai mult de 3 ani înainte de introducerea acţiunii.

Soluţie:

A – fals
(posesorul trebuie să returneze bunul obţinut pe această cale, primind înapoi preţul său, în temeiul art. 1910 C.civ.: „Dacă posesorul actual al lucrului furat sau pierdut l-a cumpărat la bâlci sau la târg, sau la o vindere publică, sau de la un neguţător care vinde asemenea lucruri, proprietarul originar nu poate să ia lucrul înapoi decât întorcând posesorului preţul ce l-a costat");

B – fals (termenul de trei ani este de decădere pentru introducerea acţiunii în revendicarea unui bun mobil, însă numai împreună cu buna credinţă a posesorului; dacă cumpărătorul este de rea credinţă, acţiunea în revendicare poate fi introdusă şi după trei ani);

C – adevărat (art. 1909 alin. (2) C.civ.: "Cel care a pierdut sau cel căruia s-a furat un lucru, poate să-l revendice, în curs de trei ani, din ziua când l-a pierdut sau când i s-a furat, de la cel la care-l găseşte, rămânând acestuia recurs în contra celui de la care îl are.")

(Sursa: Admintere INM, 30 august 2007)

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO