joi, 20 ianuarie 2011

Grilă comentată 04, drept civil

Prescripţia acţiunii redhibitorii:

A. nu se poate împlini, în niciun caz, mai târziu de 4 ani de la data încheierii contractului;

B. este de 3 ani întrucât acţiunea este personală, iar nu reală;

C. se întrerupe pe data ofertei de reparare a lucrului pe cheltuiala proprie, ofertă comunicată cumpărătorului de către vânzător.

Soluţie:

A. fals
(realitatea este că prescripţia acţiunii redhibitorii se poate împlini şi mai târziu de 4 ani de la data încheierii contractului; de exemplu, dacă viciile au fost ascunse cu viclenie, termenul de prescripţie este cel general de 3 ani, însă începe să curgă în cazul construcţiilor "cel mai târziu de la împlinirea a trei ani de la predare" [art. 11 alin. (2) din Decretul 167/1958] – aşadar, prescripţia acţiunii redhibitorii se poate împlini la cel mult 6 ani de la încheierea contractului);

B. fals (art. 5 din Decretul 167/1958: „dreptul la acţiunea privitoare la viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrări executate, se prescrie prin împlinirea unui termen de 6 luni, în cazul în care viciile nu au fost ascunse cu viclenie);

C. adevărat (art. 16 alin (1) din Decretul 167/1958: „Prescripţia se întrerupe prin recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie, făcută de cel în folosul căruia curge prescripţia.”)

(Sursa: Admintere INM, 30 august 2007)

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO