duminică, 23 ianuarie 2011

Grilă comentată drept penal partea specială (14)

Infracţiunea de favorizare a infractorului:
a. se poate comite şi cu praeterintenţie;
b. poate să constea şi fapta coautorului la furt care ascunde bunul furat de către un alt coautor pentru câteva zile ;
c. se va reţine în sarcina lui X atunci când acesta îi promite lui Y înainte de comiterea unei înşelăciuni că după ce Y va comite înşelăciunea X îl va lăsa pe Y să se ascundă câteva zile în apartamentul său, promisiune care ulterior este respectată de X.
d. este o infracţiune de pericol.

Soluţie:

a)
nu se reţine, întrucât infracţiunea de favorizare a infractorului se produce doar cu intenţie directă ;

b) nu se reţine – agentul infracţiunii de furt sub forma coautoratului nu poate cumula concomitent şi calitatea de agent al infracţiunii de favorizare a infractorului, întrucât prima presupune înţelegerea prealabilă, în vreme ce a doua presupune tocmai absenţa înţelegerii prealabile;

c) nu se reţine – ajutorul dat trebuie să fie realizat fără o înţelegere prealabilă sau concomitentă comiterii faptei;

d) se reţine - infracţiunile de pericol sunt acelea care nu presupun o urmare materială, urmarea lor concretizându-se într-o stare de pericol pentru valoarea protejată prin norma de incriminare.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO