marți, 1 februarie 2011

Speţa 01, drept penal, partea specială

S-a reţinut că X, elev în clasa a XII-a, s-a întâlnit în faţa şcolii cu Y, elev în clasa a IX-a la aceeaşi şcoală. X i-a spus că-i va dezumfla roţile de la bicicletă dacă nu îi va aduce a doua zi un telefon mobil şi o cartelă reîncărcabilă. Y a luat-o la fugă, a intrat în şcoală şi a încercat să blocheze uşa de la vestiar unde s-a refugiat. X a venit după el, a reuşit să deschidă uşa şi l-a lovit. Apoi, Y a povestit ceea ce i s-a întâmplat unui coleg care l-a anunţat pe directorul şcolii. Acesta i-a anunţat pe părinţii lui X care i-aucerut directorului să ia toate măsurile pentru a-l restitui proprietarului. Directorul l-a ţinut încuiat pe Y în biroul său aproximativ 6 ore până au ajuns părinţii lui X. În timpul cât l-a ţinut încuiat, directorul l-a ameninţat pe X că va fi exmatriculat din şcoală dacă nu spune unde a ascuns telefonul obţinut de la Y.

X a refuzat să spună, solicitându-i să fie imediat eliberat. El a fost eliberat doar când au venit părinţii acestuia, fără însă a spune unde a ascuns telefonul mobil.

X a fost cercetat pentru comiterea infracţiunilor de ameninţare, lovire şi violare de domiciliu, iar directorul a fost cercetat pentru comiterea infracţiunilor de ameninţare şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Analizaţi toate acuzaţiile formulate împotriva lui X şi a directorului, apoi faceţi încadrarea juridică a faptelor comise de X şi de director.

Soluţie propusă:

X nu comite infracţiunea de şantaj, care absoarbe ameninţarea şi lovirea. Nu comite infracţiunea de violare de domiciliu, întrucât vestiarul nu poate fi asimilat domiciliului în sensul penal al termenului.

Directorul nu comite nicio infracţiune. Atunci când îl încuie pe X în biroul său o face cu aprobarea părinţilor, în temeiul unor obligaţii de tip pedagogic. Ameninţarea cu exmatricularea din şcoală nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de ameninţare.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO