luni, 25 ianuarie 2010

Întrebări drept penal, partea generală I, 11

1. Ce se înţelege prin infracţiune comisă pe teritoriul ţării?

Răspuns:

Art. 3 C.pen. consacră principiul teritorialităţii: “legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite pe teritoriul României”. Prin termenul de “teritoriu”, potrivit art. 142 C.pen., se înţelege întinderea de pământ şi apele cuprinse între frontiere, cu subsolul şi spaţiul aerian al acesteia.

2. Ce este regula ubicuităţii? De ce a fost necesară consacrarea ei?

Răspuns:

Potrivit teoriei ubicuităţii, infracţiunea se consideră săvârşită pe orice teritoriu unde a avut loc un act de executare sau s-a produs un rezultat. Această regulă a ubicuităţii s-a impus, dat fiind faptul că în caz contrar ar fi fost imposibilă utilizarea principiului de bază în aplicarea legii penale, principiu teritorialităţii

3. Dacă unui cetăţean român aflat în excursie la Madrid i se sustrage valiza de către un cetăţean marocan, se poate aplica legea penală română în privinţa acestei fapte? În baza cărui principiu?

Răspuns:

Da, se poate. Aplicarea legii române în privinţa acestei fapte s-ar face în temeiul principiului realităţii.

4. De ce ar trebui consacrată condiţia dublei incriminări pentru aplicarea principiului personalităţii?

Răspuns:

Ar trebui consacrată condiţia dublei incriminări de lege ferenda, pentru aplicarea principiului personalităţii, pentru a nu-l pune pe cetăţeanul român într-o situaţie de inferioritate prin aplicarea legii penale române cu privire la fapte care nu sunt incriminate în statul unde au fost comise.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO