marți, 26 ianuarie 2010

Întrebări drept penal, partea generală I, 16

1. Ce efecte produce aprobarea cu modificări a unei ordonanţe de urgenţă care a modificat la rândul ei o incriminare?

Răspuns:

Modificarea ordonanţei de urgenţă determină o succesiune de legi penale. În situaţia în care ordonanţa de urgenţă modifică o incriminare existentă şi este, la rândul ei, aprobată cu modificări de către Parlament, vom avea o succesiune de legi, care va intra sub incidenţa prevederilor Codului penal referitoare la legea mai favorabilă.

2. Pe ce argumente se bazează teza reintrării în vigoare a reglementării anterioare în ipoteza declarării neconstituţionalităţii unei norme penale?

Răspuns:

Dacă prin declararea neconstituţională a unei norme penale nu ar reintra în vigoare automat reglementarea anterioară, s-ar ajunge la o situaţie absurdă. Să ne imaginăm că pe calea unei ordonanţe de urgenţă s-ar aduce o reglementare diferită infracţiunii de omor, abrogându-se explicit textul din Codul penal care incrimina această faptă. Ulterior ordonanţa este declarată neconstituţională şi ea nu este modificată în termen de 45 de zile. În acest caz textul de incriminare a omorului din ordonanţă îşi încetează aplicabilitatea, fără însă ca textul din Codul penal incident în materie să reintre în vigoare. Suntem în acest caz în prezenţa unei dezincriminări a omorului? Absurd.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO