sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Drept administrativ, speţa 2

Prin Dispoziţia nr. 123/2004 a primului-ministru, Prefectul Judeţului Cluj a fost demis din funcţie pe considerentul că a lipsit, într-una din zile, de la sediul prefecturii, nemotivat. Cum, în acea zi, prefectul a suferit un atac de panică, fiind spitalizat 24 de ore, el doreşte să introducă o acţiune în contencios administrativ împotriva dispoziţiei de emitere, angajându-vă ca avocat.

Comentaţi speţa.

Soluţie propusă:

În conformitate cu art. 8, alin (2) din Legea nr. 188/1999, privind Statutul funcţionarilor publici, funcţia prefectului este funcţie publică teritorială. Prefectul este înalt funcţionar public (art. 12, lit. c) din Legea nr. 188/1999). Demiterea sa trebuie să respecte prevederile Statutului funcţionarilor publici.

Or, primul-ministru nu poate opera o astfel de acţiune, pentru că art. 19, alin. (1) lit. c) stabileşte că, în cazul prefecţilor, “numirea, modificarea, suspendarea, încetarea raporturilor de serviciu precum şi sancţionarea disciplinară” se face de către Guvern. În această situaţie, dispoziţia primului-ministru nu poate fi decât ilegală, şi anulabilă pe cale de consecinţă într-o acţiune în contencios administrativ.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO