luni, 25 ianuarie 2010

Întrebări drept penal, partea generală I, 13

1. Pentru infracţiunile comise în timpul mandatului dar fără o legătură cu exercitarea atribuţiilor, Preşedintele României se bucură de imunitate?

Răspuns:

Preşedintele nu se bucură de imunitate funcţională pentru faptele care ţin de domeniul vieţii private a Preşedintelui.

2. Prin ce se deosebeşte imunitatea funcţională a Preşedintelui de cea a unui parlamentar?

Răspuns:

Imunitatea preşedintelui se bucură de o imunitate funcţională, generală şi perpetuă. Parlamentarii au o imunitate de drept penal material şi o imunitate procesuală. În ansamblu, imunitatea parlamentarilor este mult mai restrânsă decât imunitatea prezidenţială.

3. Ce este imunitatea judiciară?

Răspuns:

Imunitatea judiciară este justificată de necesitatea aflării adevărului şi garantării dreptului la apărare în cadrul unei proceduri judiciare. Această imunitate funcţională priveşte răspunderea penală a avocatului pentru susţinerile făcute oral sau în scris, în faţa instanţelor de judecată, a organelor de urmărire penală sau a altor organe administrative de jurisdicţie şi numai dacă aceste susţineri sunt în legătură cu apărarea în acea cauză şi sunt necesare stabilirii adevărului

4. Sunt compatibile imunităţile de jurisdicţie penală cu principiul egalităţii în faţa legii?

Răspuns:

Imunităţile de jurisdicţie penală nu anulează caracterul penal al faptelor comise de cei care se află sub protecţia imunităţilor. Ele nu fac din beneficiarii lor nişte oameni aflaţi deasupra legii, ci doar îi protejează de eventuale şicane îndreptate împotriva funcţiilor pe care le deţin.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO