sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Întrebări drept penal, partea generală I, 6

1. De ce credeţi că a fost necesară impunerea principiului caracterului personal al răspunderii penale în dreptul modern?

Răspuns:

Principiul caracterului personal înseamnă, în practică, faptul că nicio persoană nu poate fi trasă la răspundere penală pentru o infracţiune comisă de o altă persoană şi nici nu poate fi obligată la executarea unei sancţiuni penale aplicate altuia. Caracterul personal al răspunderii penale este una dintre garanţiile securităţii persoanei, drept consacrat prin art. 23 alin. (1) din Constituţie.

2. Este compatibil acest principiu cu executarea sancţiunilor penale de către moştenitori în cazul decesului condamnatului principal?

Răspuns:

Nu. O persoană nu poate fi obligată la executarea unei sancţiuni penale aplicate altuia, indiferent de natura relaţiilor care leagă respectivele persoane. Principiul caracterului personal trebuie aplicat cu aceeaşi rigoare indiferent de natura pedepsei aplicate, aşa încât nu se poate găsi o justificare rezonabilă pentru diferenţierea de tratament între pedepsele pecuniare şi celelalte pedepse.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO