duminică, 31 ianuarie 2010

Drept penal, speţa 1

În fapt s-a reţinut că în 1999 inculpatul X, cetăţean marocan rezident în România, a comis în Franţa o infracţiune de înşelăciune împotriva unui cetăţean spaniol după care s-a întors în România. La două săptămâni după comiterea faptei, autorităţile române au aprobat cererea inculpatului, formulată cu un an în urmă, de acordare a cetăţeniei române. Câteva zile mai târziu, X s-a deplasat în Maroc, unde a renunţat la cetăţenia marocană. Au formulat cereri de extrădare România, Maroc, Spania şi Franţa către autorităţile engleze, unde se găseşte inculpatul actualmente. Arătaţi care sunt temeiurile pe baza cărora îşi pot întemeia cererile cele 4 state, precum şi cărui stat îi va fi acordată extrădarea, presupunând că legislaţia din toate statele străine este similară celei române.

Soluţie propusă:

România nu poate să-şi formuleze cererea de extrădare pe baza principiului personalităţii, pentru că la data comiterii infracţiunii de înşelăciune X nu era încă cetăţean român. Totuşi, se poate prevala de principiul universalităţii.

Marocul nu poate invoca nici el principiul personalităţii, pentru că deşi la data comiterii infracţiunii X era cetăţean marocan, obţinând cetăţenia română înainte de pronunţarea unei sentinţe judecătoreşti definitive acest temei dispare. Rămâne şi în acest caz posibilitatea recurgerii la principiul universalităţii.

Dat fiind faptul că subiectul pasiv este cetăţean spaniol, principiul realităţii intră în apanajul Spaniei.

Franţa face apel la cel mai pregnant argument, principiul teritorialităţii, dat fiind faptul că infracţiunea are loc pe teritoriul francez, şi obţine extrădarea inculpatului.

2 Comentários:

CVoicu spunea...

Romania poate formula cererea de extradare, dar nu pe baza principiului personalitatii, ci uitandu-ne mai aproape, la "statele solicitante", unde aflam ca, stat solicitant poate fi statul al carui cetatean este infractorul/condamnatul (adica Romania), statul impotriva intereselor caruia s-a comis infractiunea si statul pe teritoriul caruia s-a produs infractiunea. Deci nu trebuie sa ne folosim nici de principiul universalitatii. Nu pot insa sa spun care dintre state obtine extradarea, dar consider ca Spania ar avea castig de cauza intrucat infractiunea a fost comisa impotriva intereselor sale.

Robert McCain spunea...

Si necesita contratar a un pirata informático confiable para monitorear el teléfono o la red social de su cónyuge, comuníquese con expressfoundations@gmail.com Es extremadamente confidencial

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO