miercuri, 13 ianuarie 2010

Speţa 8, drept civil

La data de 10 decembrie 2000, A imprumuta de la B o suma de bani obligandu-se sa o restituie in termen de 1 an. Termenul de 1 an se scurge fara ca A sa inapoieze suma de bani, scurgandu-se de asemenea si termenul de prescriptie de 3 ani in care B isi putea valorifica dreptul la actiune pentru obligarea lui A la restituirea sumei imprumutate. La 5 ianuarie 2006, A isi executa obligatia fata de B platindu-si datoria pe care B o primeste. La 6 iunie 2006, A cheama in judecata pe B solicitand instantei obligarea acestuia din urma la restituirea sumei respective motivand ca, la data la care si-a executat de buna voie obligatia, nu stia ca dreptul creditorului sau de a obtine realizarea silita a creantei era prescris. Ce va decide instanta?

Solutie propusa:

Instanta va respinge actiunea. Prescriptia se refera doar la dreptul creditorului de a putea obtine obligarea paratului la executarea obligatiei prin intermediul fortei coercitive a statului. Implinirea termenului prescriptiei nu stinge obligatia de plata a debitorului, ci doar o transforma dintr-una perfecta in una imperfecta.
Plata facuta de acesta este valabila.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO