joi, 28 ianuarie 2010

Întrebări de control (2) – psihologie judiciară

1. Pe ce se axează problematica psihologică a infractorului în faza preinfracţională?

Răspuns:

Faza preinfracţională este un ansamblu de circumstanţe exterioare personalităţii infractorului, care precede actul infracţional.

Două evenimente-cheie au loc:
a) evenimentul (implică apariţia ideii infracţionale);
b) circumstanţele (infracţiunea se pregăteşte şi se realizează).

Până la luarea hotărârii de a comite infracţiunea, psihicul infractorului este dominat de perceperea şi prelucrarea informaţiilor declanşatoare de motivaţii. Trebuinţele se manifestă în conştiinţa individului ca mobil al comportamentului posibil. Planul de acţiune este iniţial reprezentat mental. Ulterior se trece la acţiune cu paşi concreţi cu caracter pregătitor.

2. Strategii abordate de infractor în faza postinfracţională.

Răspuns:

După săvârşirea faptei, există tendinţa de a se apăra şi de a se sustrage identificării, învinuirii şi sancţiunii. Infractorii nu ezită în a întrebuinţa orice mijloace care i-ar putea ajuta.

Infractorul are o atitudine defensivă atât în timpul săvârşirii infracţiunii, cât şi după arestare, în timpul cercetărilor şi a procesului, uneori chiar şi în timpul executării pedepsei. Cei mai mulţi infractori sunt inconstanţi în depoziţii.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO