miercuri, 27 ianuarie 2010

Întrebări drept penal, partea generală I, 24

1. Enumeraţi condiţiile de existenţă ale atacului.

Răspuns:

Atacul trebuie să fie material, direct, imediat, injust şi să pună în pericol grav valorile sociale arătate de art. 44 (propria persoană, drepturile celui atacat sau un interes obştesc).

2. Un atac provenit din partea unui iresponsabil poate determina o legitimă apărare?

Răspuns:

Da, o opersoană atacată de un iresponsabil poate riposta cu apărare legitimă, fiindcă legea nu cere ca atacul să fie şi imputabil, ci doar să fie injust, astfel că absenţa vinovăţiei nu înlătură aptitudinea atacului de a legitima o apărare.

3. Atacul poate consta într-o omisiune? Dar într-o faptă prevăzută de legea penală?

Răspuns:

Atacul poate consta şi într-o omisiune, de exemplu în situaţia în care mama omite să-şi mai hrănească pruncul, în cazul infracţiunii de pruncucidere.

Atacul poate consta şi într-o faptă prevăzută de legea penală, cum se întâmplă în cazul tentativei de pruncucidere comisă de mama aflată în starea de tulburare pricinuită de naştere

4. Apărarea poate fi o faptă comisă din culpă?

Răspuns:

Da, fapta comisă în apărare poate fi săvârşită cu oricare dintre formele de vinovăţie: intenţie, culpă praeterintenţie.

5. Cum se apreciază existenţa proporţionalităţii între atac şi apărare?

Răspuns:

Fapta tipică săvârşită în apărare trebuie să prezinte o gravitate mai mică sau aproximativ egală cu cea a atacului. Desigur că nu este vorba aici de un calcul matematic, ci de o apreciere globală, aşa cum se putea ea realiza în condiţiile atacului.

6. În ce acte poate consta atacul specific legitimei apărări prezumate?

Răspuns:

Pentru a opera această prezumţie, este necesar ca atacul să îmbrace forma prevăzută în art. 44 alin. (2) C.pen., cu alte cuvinte să constea într-o pătrundere fără drept într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea mijloace (spre exemplu escaladare).

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO