joi, 28 ianuarie 2010

Întrebări de control (5) – psihologie judiciară

1. Care sunt particularităţile psihologice ale cerşetorului?

Răspuns:

Cerşetorul are personalitate histrionică. Îşi valorizează defectele fizice astfel încât să sensibilizeze. Dispune de inteligenţă emoţională. Este abil, subtil, ingenios, speculativ. Preferă locurile cu afluenţă mare de public, sau cele care prin specificul activităţii generează compasiune.

Lumea cerşetorilor este organizată în reţele, structurate ierarhic,

2. Care este modul de operare al hoţului din buzunare?

Răspuns:

Şuţul acţionează cu predilecţie în locurile aglomerate, sau fură din locurile în care se păstrează valori. Anotimpurile preferate ale sale sunt cele călduroase. Hoţii din această categorie îi sesizează pe cei distraţi, neglijenţi sau naivi, şi când se apropie de potenţialele victime speculează toate situaţiile de care pot profita.

În general, pentru a-şi masca mâna pe care o introduc în buzunare, o acoperă cu un obiect pe care îl ţin în cealaltă mână. După ce îşi alege victima, şuţul începe să facă mişcări de încălzire a tendoanelor mâinii. De regulă operează în echipă, în cadrul căreia comunică în argou.

3. Algoritmul întocmirii profilului psihologic al criminalului în serie.

Răspuns:

Criminalul în serie trebuie să comită cel puţin 3 crime, disparate în timp, având o anumită periodicitate. Ca profil, este vorba în special de bărbaţi (80%), relativ tineri (30-40 de ani), sadici, cu intelect relativ normal, acţionează de obicei singuri şi sunt dinamici (parcurg distanţe mari în căutarea victimei).

Victimele criminalilor în serie sunt mai ales:
a) femei;
b) copii;
c) homosexuali;
d) vagabonzi;
e) prostituate.

În activitatea criminalului în serie, “zona de comfort” este locul în care acesta îşi controlează victima.

Majoritatea criminalilor în serie au fost privaţi în copilărie de afecţiune, fiind supuşi unor violenţe fizice sau sexuale. Sunt psihopaţi, marcaţi de un puternic sentiment de inferioritate.

Mulţi dintre criminalii în serie au fost depistaţi şi identificaţi accidental. În eforturile de a-i prinde, s-a născut specialitatea profiler, adică acei specialişti în psihologie juridică care încearcă să dea răspunsuri următoarelor probleme:
a) cărei categorii îi aparţine criminalul?
b) care este modul de operare?
c) care este “semnătura” criminalului (adică indiciile relevante în privinţa disfuncţiei personalităţii autorului).

Odată stabilită tipologia asasinului şi mecanismele intime care îl determină să procedeze la actul ucigaş, se poate stabili atât cercul bănuiţilor, cât şi cel al prezumtivelor victime.

Seja o primeiro a comentar

Dacă eşti student la drept, ai găsit ceea ce căutai!

Am început să lucrez la acest blog în toamna anului 2008, atunci când m-am înscris la această facultate. Intenţionez să fac publice astfel toate notele de lectură, notele de curs, testele şi lucrările pe care le voi parcurge în aceşti ani. Sper să-ţi fie şi ţie de folos!

Eşti student la drept?

Atunci poţi fi co-publisher la acest blog. Înscrie-te şi fă-ţi cunoscută experienţa: note de lectură, bârfe despre profesori, planuri de viitor, speţe comentate – sunt tot atâtea metode ca să te exprimi! Contactează-mă la riliescu2000 at yahoo dot com!

Totalul afișărilor de pagină

Watch favourite links
eLearning & Online Learning Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Student la Drept © Layout By Hugo Meira.

TOPO